Fama Fraternitatis je temeljni anonimni dokument fenomena Ruže i Križa. On je prvi od dva Rozenkrojcerska manifesta objavljen 1614. godine u Kasselu u Njemačkoj. Manifesti su zamišljeni kao sredstvo da svijetu objave postojanje do tada nepoznatog ezoternog reda, Bratstva Ruže i Križa.
Fama Fraternitatis i Confessio Fraternitatis kako su bili nazvani, izazvali su ogromnu buru diljem Europe posebice zbog svoje ezoterne slikovnosti i poziva na univerzalnu, duhovnu te kulturnu reformaciju cijelog kontinenta. Do današnjeg dana kontroverza se nastavlja, a pitanja ostaju.. Da li je sve bila prijevara, da li je Red Ruže i Križa ikada zapravo postojao kako je opisano u manifestima, ili je cijela stvar bila metafora za pokret koji je zaista postojao, ali u drugačijem obliku.
Istinski pripadnici Ruže i Križa nikada nisu tvorili velike skupine ljudi, niti su bili vidljivi i dostupni javnosti. Skoro nikada njihovo članstvo na nekom području nije prelazilo 20-tak ljudi, a posebno se nisu reklamirali na bilo koje načine. Uostalom, to su jasno objasnili i u zadnjem dijelu dokumenta Fame.

Ovdašnji prostori imaju jedinstvenu priliku upoznati se s kultnim zvaničnim prvim dokumentom Ruže i Križa na hrvatskom jeziku.
Ovo je pokušaj najvjernijeg prijevoda u njegovoj izvornoj formi, bez izmjena, nadogradnji, komentara ili bilo čega drugoga što bi dokument moglo obojiti subjektivnom referencom nečega što tu ne pripada. Nekoliko prevoditelja, dani i dani proučavanja teksta na tri jezika, mnoštvo konzultacija i mukotrpan dizajn plod je onoga što je grupa individua dobroga i čistoga srca uspjela predati svakom znatiželjniku da se u direktu susretne sa sržnom okosnicom cjelokupne mistične tradicije zapada.

Sada čekamo odaziv i prosudbu učenih i neukih..

Fama Fraternitatis - Hr, Pdf 3.8 mb