• Tri stupa

  Zapadna misterijska tradicija se iz starih hermetičkih učenja razvila u tri jasno vidljiva pravca. To je slobodno zidarstvo, ruža i križ te martinizam. Iz ta tri pravca kasnije su proizašle nebrojene imitacije.
  Opširnije ...
 • Umjetnost

  Naš pristup je jedinstven po posebno biranim i napisanim tekstovima o utjecaju ezoterije na likovnu umjetnost. Skrivene poruke starih majstora zaključane u njihovima slikama samo su jedan dio širokog opusa.
  Opširnije ...
 • O Portalu

  Hermetizam Portal pokušava podsjetiti osobu na duhovne vrijednosti zapadne civilizacije i povezati ga s drevnim misterijima koji arhetipno još uvijek obitavaju unutar svake individue.
> <
 • 1
 • 2
 • 3

Leonardo crteži / William Blake u Londonu


Tri crteža, koje je mogao izraditi Leonardo da Vinci, otkrivena su na poleđini poznate slike tog velikog renesansnog majstora, izložene u pariškome Louvreu, objavio je u četvrtak muzej.

Nakon što je sa zida bila skinuta slika "Bogorodica s djetetom Isusom i sv. Anom", kako bi bila poslana na pregled u laboratorij jednoga konzervatora "otkrivena su na poleđini dva, slabo vidljiva crteža koja prikazuju glavu konja i polovicu lubanje", objavio je muzej.

Dodatni pregledi u Centru za istraživanja i restauraciju Francuskih muzeja potvrdili su dva crteža, te je otkriven i treći: Dijete Isus s jaganjcem.

Muzej je objavio da stil crteža podsjeća na Leonarda i najavio dodatna ispitivanja kako bi se razjasnio njihov nastanak.

Crteži su slabo vidljivi golim okom, ali su fotografirani zahvaljujući infracrvenoj kameri.

Otkriće se smatra izuzetnim jer crteži na poleđini umjetničkih djela prava su rijetkost, a do danas nije poznat nijedan slučaj da je Leonardo crtao na poleđini svog platna.

vecernji.hr


Londonska galerija Tate krajem travnja sljedeće godine ponovno će postaviti jedinu samostalnu izložbu pjesnika, grafičara i slikara Williama Blakea i to 200 godina nakon što je prvi put postavljena u trgovini njegova brata u Sohou.

Davne 1809. izložba je doživjela fijasko. Na nju se, i to nimalo pohvalno, osvrnuo samo jedan kritičar, a publika ju je ignorirala što je Blakea natjeralo da se još više povuče iz javnog života i pojačalo njegovu ogorčenost stanjem u britanskoj umjetnosti.

- Jadnik misli da je veliki majstor, a naslikao je nekoliko bijednih slika... Ovo on naziva "izložbom", o ovome je čak objavio i "katalog", bolje rečeno hrpu nerazumljivih gluposti prepunu taštine; proljev poremećenog uma - popljuvao je izložbu prije dva stoljeća kritičar The Examinera Robert Hunt.

Iako ga suvremenici nisu cijenili, kao uostalom i većinu umjetničkih velikana, danas se Blakea smatra jednim od ključnih predstavnika romanticizma u britanskoj poeziji i slikarstvu.

Dvjesto godina poslije galerija Tate Blakeovim je djelima iz vlastita fundusa pridodala ona iz drugih britanskih muzeja i galerija te prikupila devet od 16 radova s izložbe iz 1809. godine.

vecernji.hr
 • All
 • Book
 • Movies
 • Kultevi, divni izvana, ali iznutra vrlo manipulirajući. Vođe kultova očajni u namjeri da vas privuku da im se pridružite, žele vašu poslušnost, vaše vrijeme i vaš novac. Kultovi koriste sofisticirane oblike kontrole uma te tehnike regrutacije koje se s vremenom..
  Read More +
 • Jedina dokumentarna serija od 8 epizoda koja se bavi mističnim i ezoternim egiptom. Egiptolog, John Anthony West nas uvodi u savim drugačiji pristup i otkrivanje tajnog simbolizma drevnog Egipta.
  Read More +
 • Da Vincieve bilježnice su cijeli opus Leonardove filozofije, anatomije, pristup umjetnosti, mjera i odnosa. Sve što se ne nalazi u njegovim slikama, nalazi se u ovoj knjizi od 1200 stranica. Sada dostupna i online.
  Read More +
 • Thobias Churton, profesor Exter fakulteta u Engleskoj, nas u ovome dokumentarcu uvodi kako je započela povijest ideje Ruže i Križa i kako se razvijala. Pokušava pratiti trag dokumenata i stvarnih osoba izbjegavajući bilo kakvu mistifikaciju.
  Read More +
 • Mlada osoba odlučila je sama istražiti što je to Slobodno zidarstvo. U svojim intervjuima se susreće s predstavnicima Droit Humain co-masonerije i Ujedinjene velike lože Engleske. Snimke i njihovih prostorija.
  Read More +
 • De Medici poznati još i kao "Kumovi Renesanse". U ovom dokumentarnom filmu prikazan je njihov život iz svih aspekata, njihov utjecaj na politiku, umjetnike, crkvu. Kako se izrodila Renesansa i još puno zanimljivosti.
  Read More +

Fotogalerija

Galerija je u ovome trenutku koncipirana unutar tri teme: Hramovi starog egipta, Adepti zapada i mistična Ruža

Posjetite nas na