• Djeca izgubljenog djetinjstva

  Pogledamo li svijet danas i onaj otprije, recimo, samo 40 godina, uvidjet ćemo da se on promijenio. Naša dama je svoju građevinu započela, ona će je i dovršiti.
  Opširnije ...
 • Umjetnost

  Naš pristup je jedinstven po posebno biranim i napisanim tekstovima o utjecaju ezoterije na likovnu umjetnost. Skrivene poruke starih majstora zaključane u njihovima slikama samo su jedan dio širokog opusa.
  Opširnije ...
 • O Portalu

  Hermetizam Portal pokušava podsjetiti osobu na duhovne vrijednosti zapadne civilizacije i povezati ga s drevnim misterijima koji arhetipno još uvijek obitavaju unutar svake individue.
> <
 • 1
 • 2
 • 3

Ravnodnevnica ili ekvinocij je u astronomiji pojava kada je Zemljina os okomita na ravninu u kojoj se Zemlja giba oko Sunca, a u širem značenju i nadnevci te pojave koji obilježavaju početak proljeća (oko 21. ožujka) i jeseni (oko 23. rujna).

U starom Iranu i Perziji slavio se praznik Nowruz. On označava prvi dan proljeća i početak godine prema iranskom kalendaru. To je važan zoroastrijski blagdan koji još uvijek ima veliko značenje među modernim zoroastrijcima u Iranu. Od ahemenidskog doba službena nova godina počinjala je danom kada Sunce napusti zodijak Ribe, odnosno kada uđe u zodijak Ovna, što označava ravnodnevnicu ili ekvinocij. Židovski festival Purim najvjerojatnije je preuzet od iranskog Nowruza. Simbolika Nowruza prikazana je na reljefima Darijeve apadane u Perzepolisu, na kojima lav proždire bika.
Opširnije..

Fotogalerija

Galerija je u ovome trenutku koncipirana unutar tri teme: Hramovi starog egipta, Adepti zapada i mistična Ruža

Posjetite nas na