Istinu, pošto je ona u suštini svega što jeste, nije teško pronaći: ona je u nama i mi smo u njoj. Ona je kao svjetlost i slijepi je ne vide.
Biće jeste. To je neosporno i apsolutno. Egzaktna ideja Bića je istina; njegovo znanje je nauka; njegov idealni izraz je razum; njegova aktivnost je stvaranje i pravda.
Kažete da želite vjerovati. U tome, dovoljno je znati i voljeti istinu. Jer prava vjera je neodvojiva privrženost uma neophodnim dedukcijama nauke u pretpostavljenoj beskonačnosti.
Jedino misterijske nauke daju izvjesnost, jer one se zasnivaju na realnostima, a ne na snovima.
U svakom religioznom simbolu, one iznose istinu, a ne laž. Ono što je istina isto je svuda, a laži izbijaju u skladu s mjestima, vremenima i ljudima. Postoje tri takve nauke i to: Kabala, Magija i Hermetizam.
Kabala, ili tradicionalna nauka Hebreja, mogla bi se nazvati matematikom čovjekovog mišljenja. Ona je algebra vjere. Ona rješava sve probleme duše kao da su one jednadžbe, izolirajući pri tome nepoznate. Ona daje idejama jasnoću i strogu točnost brojeva; njeni rezultati, za um predstavljaju nepogrešivost (uvijek relativnu, međutim, za sferu ljudskog znanja), a za srce, duboki mir.
Magija, ili nauka magova, ima svoje drevne predstavnike u učenicima, a možda i učiteljima, Zoroastra. To je znanje o tajnim i specifičnim zakonima prirode koji proizvode skrivene sile, magneti i magnetiti što mogu postojati čak i izvan oblasti metala. Jednom riječju, a da upotrijebimo moderan izraz, to je znanje o univerzalnom magnetizmu.
Hermetična filozofija je nauka o prirodi skrivena u hijeroglifima i simbolima drevnog svijeta. To je potraga za principom života, zajedno sa snom (za one što ga još nisu ostvarili) o izvršenju velikog djela, to jest proizvođenjem božanske, prirodne vatre koja stvara i ponovno stvara bića od čovjeka.
Tu se, moj prijatelju, nalaze stvari koje vi želite proučavati. Krug kojeg one obuhvaćaju je ogroman, ali principi su toliko jednostavni da su predstavljeni i sadržani u znacima brojeva i slovima alfabeta. "To je Herkulov napor, a isto tako i dječja igra", kažu majstori svete nauke.
Karakteristike koje su neophodne za uspjeh u ovom proučavanju jesu velika točnost procjene i velika nezavisnost uma. Čovjek se mora riješiti svih predrasuda i svake unaprijed zamišljene teorije, a iz tog razloga je Krist rekao: "Dok ne postanete kao malo dijete, ne možete ući u Malkut (Kraljevstvo)", to jest, u kraljevstvo znanja.


Eliphas Levi, Elementi kabale