Historiografija

Papus – otac modernog ezoterizma

Papus je živio i djelovao u doba renesanse velikih reaktivacija mnogih ezoternih redova onoga vremena. Njegov obol mističnoj i ezoternoj misli Zapada je nemjerljiv. Ne samo da je u svojim knjigama obuhvatio srž čitave okultne pozornice kraja 19. stoljeća, nego je iz ničega podigao jednu davno zamrlu tehniku duboke kršćansko-kabalističke gnoze Saint-Martina.

Opširnije ...

Tragom vještica – Wicca

vijugavim putom magije iz starine u 21. stoljeće

Uspjeh sustava, nazvanog vještičje umijeće, pa kasnije i Wicca leži u obrascima iskonskih težnji čovječanstva. Te težnje baziraju se na nostalgiji za jednostavnijim vremenima prirodnog ruralnog svijeta, očuvanja prirode i svjesnosti njene neraskidive veze s ljudima, potrebi za kritikom civilizacijskih socijalnih, ekonomskih i spolnih uređenja, želji za sveukupnim istraživanjem i afirmacijom sebe kao individualnog živog bića, te iskustvo i znanje stjecano kroz ritualne radnje koje osiguravaju određeni stupanj kontrole i samokontrole – vrste radnji koje se ujedno smatraju i dijelom magijske prakse.

Opširnije ...

Manly Palmer Hall - Tajna Učenja Svih Epoha

Hall nas u svojem djelu upoznaje s idejom kako je filozofija proistekla iz antičkih religijskih misterija, koje su čuvale univerzalno transcendentalno znanje. Misterije su se čuvale u tajnim društvima, čiji su članovi bili obvezani na zavjet šutnje.

Opširnije ...

Tri stupa zapadne misterijske tradicije

Ruža, Masoni, Martinisti

Kada počnemo pisati ili razgovarati o manifestacijama tajnih ili tajanstvenih društava i njihovog utjecaja na okolinu, dolazimo zapravo do nezahvalne pozicije jer su takva društva često obavijena tajnama. Slijed događaja nije ispravno dokumentiran, a priče koje se ispredaju ponekad poprimaju fantastične sadržaje. U ovome članku objasnit ćemo tri najutjecajnije misterijske tradicije na zapadu iz kojih su onda proistekle nebrojene imitacije.

Opširnije ...

Zlatna Zora-Inicijator

Jedan od najintrigantnijih dijelova svih mističnih puteva vjerojatno je inicijacija. Svaki sistem posjeduje vlastite rituale inicijacije i ti rituali mogu, ali i ne moraju, biti podobni za sve kandidate.

Opširnije ...

Slavensko rodnovjerje

Rodnovjerje je duhovni smjer koji crpi snagu s istoga izvora kao i starovjerje, no to je pojam koji definira oblik življenja stare slavenske i hrvatske vjere, s punom sviješću za ovdje i sada, za moderno doba. To je stalno razvijajući, evoluirajući oblik vjerovanja i duhovno-magijskih praksi koji se mogu mijenjati i prilagođavati potrebama modernog čovjeka.

Opširnije ...

Izida i Oziris

Dok sam hodao, razmišljao sam što je to što čini Jeruzalem i njegovu moć. Moć čine tri simbola kamena. Prvi kamen nalazi se u crkvi Kristova groba.  To je kamen što je prekrivao Kristovo tijelo. Do njega se dolazi pognut. Sveti islamski kamen nalazi se u Hramu na stijeni. Treći simbol čine stijene što se nalaze u Zidu plača, jedinom stvarnom ostatku Salamonovog hrama. ~ by Josip Zanki

Opširnije ...

Hermetični izvori tarota i kabala

Gotovo nema duhovnog tragaoca koji se nije susreo s pojavom mističnih karata, oslikanih živahnim bojama, s dubokom simbolikom utkanom u tih 78 komada kartona. Kako se znanje istraživanjem stalno povećava, novija istraživanja ukazuju kako je izvor Tarot karata nešto sasvim drugo od onoga što su mnogi mislili.

Opširnije ...

Kabalistička Arkana Heinricha Khunratha

Kabalistički glif kojim se bavi ovaj dokument dio je serije mističnih slikovnih simbola pod nazivom Amphitheatrum sapientiae aeternae, izdan u Hamburgu 1595. To je alkemijski klasik i jedan od najpoznatijih radova Heinricha Khunratha. Rad je isprepleten čudnom kombinacijom magije, kabale i Kršćanstva, ilustriran opsežnim ručno rađenim graviranim pločama, ukrašenim zlatom i srebrom.

Opširnije ...

Tarot Karte

Što su zapravo Tarot karte i kako su nastale. Da li današnja proricanja sudbine imaju ikakve veze s prvim tarotom talijanskih majstora?

Opširnije ...

Hermetični Red Zlatna Zora

Postoje samo dvije nasljedne linije za koje se pouzdano zna da su nosioci istinskog originalnog učenja sada već legendarnog Reda. Jedna od njih je Stella Matutina pozicionirana u Americi, druga je Whare Ra na Novom Zelandu. U direktu saznajte više o Zlatnoj Zori.

Opširnije ...

Memphis Misraim egipatski obred

Kao što se  Masonskom redu pripisuju legendarna izvorišta  —  bilo da se radi o Hramu kralja Salomona, bilo o Templarskom redu, ili o rimskim zanatskim školama  —  tako se i svaki od takvih masonskih ogranaka  nastoji  prikloniti što je moguće starijem  izvoru.  
Masonski obredi zvani   "egipatski"  nisu izuzetak u tom pravilu.

Opširnije ...