Prolog

Blago osvijetljeni široki hodnik bacao je treptave zrake na visoku osobu u smeđoj mantiji koja je stajala na vratima svetišta. Lice mu je bilo bez emocija, prožeto dubokom duhovnošću, koje je u pozadini očiju odražavalo tihu patnju, no držanje je bilo ponosno i blago.
Ispred sebe je čvrsto držao mač i odlučno upitao aspiranta:
"Tko si ti koji dolaziš u ovaj sveti hram?"
Aspirant je odgovorio: "Ja sam tragalac."
"Što donosiš sa sobom?" ponovno upita visoka figura.
"Iskrenu potragu i dobru volju." odgovori aspirant.
"Hoćeš li putovati do kraja puta?" nepokolebljiv je bio čuvar.
"Da, hoću" tiho će aspirant.
"Dobro je, lozinka za pristup svetištu je – šapne lozinku u uho aspiranta – nastavi sa svojim putovanjem." *


Mantegna Tarocchi

Do sada je gotovo opće prihvaćeno kao uvriježena istina zapadne ezoterijske tradicije da slike na tarot kartama utjelovljuju sustav proizišao iz židovske kabale. Ovo viđenje najvjerojatnije potječe iz francuskoga okultnog preporoda sredine 19. stoljeća. Posebice ga je zagovarao Eliphas Levi, a kasnije je preko Westcotta, Mathersa i Waitea ugrađeno u učenja Hermetičkoga Reda Zlatne Zore, iz kojih se razvila okultna tradicija 20. stoljeća. Drugi su ezoteričari čak pokušali povezati tarot slike s davnom egipatskom ikonografijom i sugerirali da su Židovi vjerojatno primili ovaj ezoterijski sustav za vrijeme njihova boravka u Egiptu. Ta poveznica tarota sa židovskom ezoterijom djelomično leži u činjenici da su u modernom špilu tarot karata 22 karte velikih arkana, upravo koliko je i slova hebrejskoga alfabeta, koji je u samoj srži kabalističkog sustava.

Međutim, želio bih da, prije nego se vratimo općeprihvaćenim gledištima, stanemo i razmotrimo na trenutak domašaje nažalost zanemarenog ranog tarot špila, Tarocchi od Mantegne. Ovo je jedan od najranijih poznatih tarot tj. Tarocchi špilova, datiran 1465. godine, suvremenik špila Visconti-Sforza iz sredine 15. stoljeća koji je priznat kao najraniji tarot. (Neki autoriteti sugeriraju da je Tarocchi od Mantegne možda čak i stariji od Visconti-Sforze).
Malo toga je poznato o Tarocchiju od Mantagne, a ono što znamo u potpunosti proturječi njegovu imenu. Većina znanstvenika je mišljenja da se ovaj Tarocchi pogrešno pripisuje Andreasu Mantegni (1431-1506), slikaru i grafičaru Padovanske škole i radije se smatra da potječe iz škole u Ferrari. To nije 'Tarocchi' špil u pravom smislu tog tehničkoga izraza, niti je špil karata, nego serija otisaka. Kenneth Clark, poznati povjesničar umjetnosti renesanse, pripisuje ih Michele Parrasaiu, majstoru škole u Ferrari. Sastoje se od kompleta od 50 fino izrađenih bakroreza podijeljenih u pet dekada, koje bi mogli opisati kao:

1. Arhetipski društveni statusi čovječanstva
2. Devet muza i Apolon
3. Slobodne vještine
4. Kardinalne vrline
5. Nebeske sfere

Čini se da simbolizam ovih karata, ili možda bolje rečeno 'simboličkih figura', proistječe iz Hermetičke tradicije koja je danas prepoznata kao temelj talijanske renesanse sredine 15. stoljeća. U tom su razdoblju uspostavljene Platonske Akademije obitelji Medici, a Ficino i drugi učenjaci počeli su prevoditi tekstove kao što su Corpus Hermeticum i Platonova djela, od kojih je nekolicinu na firentinski dvor iz Konstantinopola donio Gemist Pleton (1355.-1450.), grčki učenjak koji je najvjerojatnije bio inicijant 'Platonske' misterijske škole na Istoku. Ta rekonstrukcija hermetičnoga i neoplatonističkog ezoterizma odražava se u idejama poput Muza, Slobodnih vještina, Kardinalnih vrlina i Nebeskih sfera, te smatram da Tarocchi Mantegne treba sagledavati kao 'simboličnu knjigu' ove hermetične struje. Činjenica da njegovi dizajni pokazuju sličnosti s kasnijim tarot špilovima, trebao bi biti od velikog interesa studentima i tarota i Hermetizma.

Prva skupina

Prva nam dekada pokazuje slijed koji odražava položaj ili sudbinu čovječanstva, od poniznog prosjaka do Pape. To su:
1. Prosjak 6. Vitez
2. Sluga 7.Vojvoda
3. Majstor ili obrtnik 8. Kralj
4. Trgovac 9. Car
5. Džentlmen ili štitonoša 10. Papa

U ovome nizu možemo vidjeti društvena stanja čovječanstva, kao i stupnjeve unutarnjeg razvoja, od stanja duše poniznog 'prosjaka' do aspekta duše potpuno oduhovljenog 'Pape'.
Interesantno, ovo se dobro uklapa u dijagram drveta života korespondirajući usko sa sefirotima, ali bi se jednako moglo simbolično povezati s pitagorejskim 'Tetraktisom' ili piramidom.

Druga skupinaDruga se dekada sastoji od slika 9 muza i Apolona. Te muze predstavljaju određene umjetnosti i instrumente tih umjetnosti.

Kaliopa, 'lijepa glasa', zaštitnica epskog pjesništva i govorništva, atributi su joj truba i pisaljka.
Uranija, 'nebeska', zaštitnica astrologije, atributi su joj šestar i nebeski globus.
Terpsihora, 'užitak plesa', zaštitnica lirske poezije i plesa. Atributi su joj lira ili kitara.
Erato, 'poticateljica erotske želje', zaštitnica erotske ili ljubavne poezije, tamburin.
Polihimnija, 'bogata himnama', zaštitnica herojskih himni i umjetnosti mimike, lira ili orgulje.
Thelia, 'svečana', zaštitnica komedije i pastoralne poezije, violina, maska komedije.
Melpomena, 'pjevačica', zaštitnica tragedije, rog, maska tragedije.
Euterpa, 'donositeljica veselja', zaštitnica muzike i lirske poezije, dvostruka flauta.
Clio, 'donositeljica slave', zaštitnica povijesti, svitak.
Apolon, 'donosilac ljepote', zaštitnik i upravitelj svih 9 muza, lovorova grančica.

Ova skupina predstavlja arhetipske izvore kreativne inspiracije za dušu, i ove muze djeluju u kraljevstvu imaginacije. Duša može crpiti iz ovih deset različitih unutarnjih izvora radi vlastite inspiracije i transmutacije.

"Dođi, hodaj malo dalje. Ovdje su još jedna vrata, ova vode do znanja umjetnosti, slike, skulpture te svih načina kojima čovječanstvo može stvoriti ljepotu i oplemeniti svijet. Ukoliko uđeš ovdje, možeš postati vješt u tim stvarima, ukoliko ne u ovome životu onda u nekom budućem zbog tvoje odluke da uđeš kroz ova vrata sada."

Treća skupinaTreća se skupina sastoji od Sedam slobodnih vještina s dodatkom Poezije, Filozofije i Teologije kako bi se ispunio broj deset. Slobodne vještine su temelji skolastike, a sastoje se od Triviuma Gramatike, Retorike i Dijalektike, koje osposobljavaju um na polju upotrebe jezika, te Kvadriviuma Geometrije, Aritmetike, Muzike i Astronomije, koje su sačinjavale područje srednjovjekovne znanosti. Svaka od njih nosi simbol.

Gramatika turpija i vaza
Logika zmaj pod velom
Retorika mač
Geometrija krug, kvadrat i trokut
Aritmetika novčići ili mjerica
Muzika flauta
Poezija flauta i vaza
Filozofija strijela i štit (figura Atene
Astrologija zvjezdana sfera i pokazivač (figura anđela)
Teologija sfera neba i zemlje (figura Androgina)

Ovu skupinu čine arhetipovi koji djeluju u pozadini čovjekova razmišljanja.

"Postoje dvoja vrata koja vode do iluzije, smrti i lažnih putova. Ta vrata se čine zavodljivima i puna su obećanja senzualnih užitaka, ali slatkoća se pretvara u kiselost, a plodovi bivaju gorki pod jezikom. Izbjegavaj ova vrata ako si mudar.
Neka vrata vode u zadovoljavanje sebe i napuhavanje ega, dok druga vode u nesebično služenje; promatraj dobro simbole na vratima, oni će ti pomoći u tvome odabiru. Izaberi sada kroz koja vrata ćeš proći." Odzvanjao je glas čuvara Uma u svetištu.


Četvrta skupinaČetvrta dekada se sastoji od sedam kardinalnih vrlina koje se prikazuju kao ženski likovi zajedno s tri Duha (ili Genija) života (ili Sunca), s Vremenom i Kozmosom. Ta bića su prikazana kao muški anđeli, od kojih svaki nosi simbol. Sedam kardinalnih vrlina pokraj sebe imaju i životinjske likove.

Iliaco (genij Sunca) Sunčev disk  
Chronico Ouroboros zmaj  
Cosmico Nebeski globus  
Umjerenost Dvije vaze Pas, mačka, lasica ili hermelin
Razboritost Ogledalo Zmaj
Snaga Žezlo Lav
Pravda Mač i vaga Ždral
Milosrđe Novčanik, nuđenje milosrđa Pelikan
Nada u položaju molitve Feniks
Vjera Kalež i hostija Pas

Oni predstavljaju ono što djeluje u višoj duši čovječanstva kao vrline koje obitavaju u svjesnosti. Kako se duša koja stremi razvija u smjeru unutarnjeg savršenstva, uzdižući se do svijesti duhovnog genija iza životne snage (Sunca), vremena i prostora, unutar nje će se, iz sjemena svijesti ukorijenjenog u duši, razviti Vrline, koje će procvasti i rasti iznutra kako bi se izrazile u vanjskom djelovanju pojedinca.

"Ova vrata su sredstvo pristupa onim vještinama za koje materijalni čovjek vjeruje da ne postoje. Naučiti majstorstvo ovih skrivenih vještina neće uvijek biti blagoslov ili sreća. Doći će vremena kada ćeš znati, kada će biti bolno ili opasno znati, kada će tuđa sudbina biti jasna pred tvojim očima, a opet nećeš ništa moći učiniti kako bi okrenuo oštricu sudbine; ali bit će i trenutaka kada će tvoje srce pjevati zbog svjetlosti koju si uočio da sjaji nad tuđim putom.
Dođi sada, čuvar vratnica duše te očekuje. Budi zauvijek blagoslovljen na putu koji si odabrao."


Peta skupinaPosljednji dekanat je onaj nebeskih sfera – sedam planeta i tri više sfere, od kojih svaka ima svoj simbol.

Luna Mjesečev disk  
Merkur Flauta, kaducej s dva isprepletana zmaja Pijetao
Venera Morska školjka Patke
Sunce Sunčev disk Škorpion, rakovi
Mars Mač Psi (lov)
Jupiter Strijela (munja) Orao
Saturn Kosa Ouroboros
Osma sfera Zvjezdani disk  
Prvi pokretač Prazna sfera  
Prvi uzrok Kozmos  

Ovo predstavlja najviše duhovne principe koji djeluju kao planetarne sile iza svih aspekata svijeta.

"Iza svakog zida izroni svjetleća figura, tada u svoj svojoj divoti i veličanstvenosti pojavi se krilati čovjek, krilati lav, močni orao i krilati bik. Oni čuvaju ulaz u predjele svjetla. Njihova krila se uzdignu, dodirnu i oblikuju krug iza kojeg zasja veće svjetlo. Aspirant se uspne kroz svjetleći krug... Nakratko si dodirnuo svoj stvarni dom. Preko vezanosti za vrijeme i prostor, preko utisaka oblika i sila, preko časka od rođenja do smrti, preko svijeta radosti i tuge, vječni put tvoje duše dovodi te ponovno da obitavaš na dlanu stvoriteljeve ruke."

Da sažmemo:
Prva dekada, položaj čovječanstva
Arhetipske snage u vanjskom svijetu čovjeka, prikazano u vanjskom postojanju kao socijalni oblici.
Druga dekada, Muze
Arhetipske snage imaginacije čovječanstva, izražavaju sebe kroz umjetničku kreaciju.
Treća dekada, slobodne vještine
Arhetipske snage u ljudskome razmišljanju, koje se izražavaju u obrascima ljudskih misli.
Četvrta dekada, kardinalne vrline
Arhetipski obrasci u svijesti čovječanstva, koji se izražavaju kroz unutarnji razvoj i duhovno oplemenjivanje duše.
Peta dekada, kozmičke sfere
Arhetipski obrasci kozmičkog reda, koji se izražavaju u svim aspektima svemira.

Dakle, ovdje imamo kozmičke sfere pete dekade koje predstavljaju Makrokozmos i prve dekade koja je neka vrst odraza toga u Mikrokozmosu, dok se između te dvije polarnosti nalaze Muze, Slobodne vještine i Kardinalne vrline, kanali kroz koje duša doživljava arhetipske snage koje leže iza njezinih osjećaja, razmišljanja i volje te stoga mogu razviti imaginacijske, intelektualne i duhovne darove. Ovo odražava renesansni ideal zadan u neoplatonističkim akademijama koji je inspirirao umjetnike, pisce i glazbenike, te donio u život veličanstvena djela kreativnog ljudskog duha, koja su transformirala vanjske restriktivne društvene forme srednjevjekovnog perioda i dala novi poticaj slobode duhovnoj potrazi čovječanstva.
Stoga bi trebalo biti očito kako te karte i njihovi simboli proizlaze iz neoplatonističke i hermetičke struje, ali ne bi se trebali smatrati simbolično potpuno ograničenima na to razdoblje ili sustav ideja. Jer ovaj vrlo rani Tarocchi dizajn Mantegne, odražavajući ovaj hermetični sustav ideja možda je dao i arhetipske oblike nekim kasnijim i poznatijim tarot špilovima. Navest ćemo određene očite sličnosti.

Mantegna Moderni tarot Mantegna Moderni tarot
1 Prosjak Luda 36 Forteza Snaga
3 Umjetnik Mag 37 Iusticia Pravda
8. Kralj Hijerofant 43 Venera Ljubavnici
9 Car Car 44 Sunce Sunce
10 Papa (ženki) Velika svećenica 45 Mars Kočija
27 Poezija Zvijezda 46 Jupiter Svijet
34 Umjerenost Umjerenost 47 Saturn Smrt

Stoga, ne postoji li možda mogućnost da bi se za tarot karte današnjice trebalo smatrati da izviru iz hermetičkih ideja u temeljima renesanse radije nego iz židovske Kabale?
Ja vjerujem da ovom gledište potrebuje, čak štoviše zahtijeva, pozornost, iako bi to moglo uznemiriti etablirane i ukorijenjene ideje okultizma 20. stoljeća.

* * * * *


Izvornik: Hermetic origin of Tarot-Tarocchi of Mantegna
Karte: Mantegna Tarocchi Documentation
* Drevni R.C. ritual, Ferrara, 1604., sakupila i sastavila Elizabeth A. F.