Pripremio Desiderio Valacco

Tijekom dvadesetih i tridesetih godina, kada su u Evropi prominentnu ulogu u mističnoj filozofiji imali Guenon, Evola i drugi, u Americi se pojavio kao značajni učitelj Manly Palmer Hall. Ovaj Amerikanac kanadskog porijekla već se kao mlad nametnuo i kasnije postao najplodnijim američkim autorom mistične filozofije 20. stoljeća. Za vrijeme duge i uspješne karijere napisao je više od 150 knjiga, stotine eseja i bezbrojne članke u raznim časopisima; već za života smatran je vodećim autoritetom na područjima religije, mitologije, misticizma i okultizma.
Manly P. Hall je rođen u Peterboroughu, Ontario (nedaleko Toronta) 1901. godine. Budući da su mu se roditelji razveli neposredno nakon njegova rođenja, u djetinjstvu ga je odgajala baka po majci. Ona ga je povela sobom u Sjedinjene države (u Sioux Falls u Južnoj Dakoti), dok je još bio u dječjoj dobi. Baka, koja je u njemu pobudila žeđ za znanjem, umrla je kad mu je bilo 16 godina. Potom ga je usvojila jedna neovisna zajednica Rozikrucijanskog bratstva u Kaliforniji, no nakon nekog vremena on ju je napustio, prišavši liberalnoj evangeličkoj kongregaciji pod imenom 'Church of the People'. Već kao adolescent Manly se posvetio izučavanju širokog spektra tradicija drevne mudrosti. Vrlo je rano došao do zaključka da se do mudrosti ne stiže slijeđenjem samo jedne duhovne staze ili zasebnog religijskog sustava. Umjesto toga, razvidio je mudrost kao vrhunsko područje, u kojem se spajaju i prožimaju filozofija, religija i znanost, i u kojem ne postoje granice.
Svoju je javnu karijeru otpočeo već kao 19-godišnjak. Ujesen 1920. godine održao je svoje prvo javno predavanje u Santa Monici, Kalifornija. Tema predavanja bila je reinkarnacija. Slijedeće je godine bio pozvan da održi seriju predavanja u Los Angelesu. Do kraja svoje šest desetljeća duge karijere održat će preko osam tisuća predavanja. Na svojim mnogobrojnim predavanjima predstavio je učenja Istoka i Zapada tisućama slušatelja, izložio način na koji drevni mitovi, misterije i simboli obilježavaju mudrost drevnih tradicija, ali i način kako se oni primjenjuju u običnom, svakodnevnom životu. Tek kada obrazovanje dostigne vrhunac, vrijeme je da se ono stavi u službu za bližnjeg, smatrao je Hall. Zdravu osobnost smatrao je temeljem za otpočinjanje karijere na području ezoterične filozofije. Kako se ona postiže, objasnio je u knjizi Self Unfoldment By Disciplines of Realization.
{rokbox}media/images/historiografija/hall/manly_p_hall_v1.jpg{/rokbox}
Već je u ranim dvadesetima Manly P. Hall također otpočeo s objavljivanjem djela. Među ovim najranijim radovima ističu se djela The Ways of the Lonely Ones i The Lost Keys of Freemasonry. U ovoj potonjoj knjizi Hall objašnjava put, kojim se od kandidata dospijeva do najvišeg stupnja, majstora slobodnog zidara. Masonerija, iako nije religija, sadrži mnoge religijske elemente. Radi se o izgubljenom nauku, koji mnogi traže, vjekovima. Masona Hall uspoređuje s arhitektom uzvišene misterije, koji gradi hram u vlastitoj duši. On mora biti preslik Velikog arhitekta svemira, i truditi se da gradi plemenite oblike u ovom, donjem univerzumu. Težnja za istinom mora biti cilj majstora, a preduvjeti za dostizanje istine jesu povezanost, regeneracija tijela, purifikacija duše, te uređenje duha. Masona bi morala krasiti odgovornost u svakodnevnom životu i radu. Bilo da je u loži ili izvan nje, istinski mason mora predstavljati vrhunski plod istinskog stremljenja, zaključuje Hall.
U ovom je ranom razdoblju Manly P. Hall započeo s pripremama za svojevrsni magnum opus, koji će biti objavljen 1928. godine, pod naslovom The Secret Teachings of All Ages (Tajno učenje svih vjekova). U potrazi za drevnom mudrošću Hall je na svojim dugim putovanjima tijekom 1923. i 1924. godine posjetio mnoge kulturne centre u Aziji, Evropi i Egiptu. Omiljeno mjesto za istraživanje starih i rijetkih tekstova bio mu je londonski British Museum. Zahvaljujući svojem poznanstvu s generalom Younghusbandom (vođom britanske ekspedicije na Tibet) bio mu je omogućen pristup ekskluzivnom materijalu muzeja, originalima vrlo rijetkih i dragocjenih drevnih rukopisa. Na svojim je putovanjima Hall učvrsnuo svoje uvjerenje o potrebi komparativnog izučavanja religije, u cilju čovjekove duhovne evolucije. Po povratku, prionuo je na pisanje zahtjevnog i obimnog rada, rada koji ocrtava svekoliku zapadnu ezoterijsku tradiciju – The Secret Teachings of All Ages.
Između povratka i objavljivanja djela Manly P. Hall je proveo određeno vrijeme na Wall Streetu, radeći kao financijski službenik. Ovaj kratki period proveden u svijetu velike financijske moći i kapitala, prouzročio je velike sumnje u pogledu načina vođenja krupnog biznisa. Činilo mu se da se ljudska individua u tom sustavu gubi, te da se u težnji za materijalnim probicima često gubi ne samo duša, već i tijelo. Naime, sam je bio svjedokom tragičnog događaja, kada je jedan njegov kolega, u očaju zbog promašenih investicija, počinio samoubojstvo.
Razočarenje u svijet financijskog biznisa još je više potaknulo Manly P. Halla na istraživanje problema ljudske vrste, porijekla čovjeka i njegove sudbine. Proveo je mnogo vremena u njujorškoj Public Library, proučavajući duhovne tokove drevnih civilizacija. Došao je do zaključka da suvremeni autoriteti na području filozofije ne cijene dovoljno stare idealističke sustave, kao ni dublje aspekte komparativne religije.
Prionuvši svojski na posao, Hall je tijekom dvadesetih godina prikupio znatnu zbirku radova ovih zaboravljenih drevnih mudraca, da bi konačno 1928. godine objavio djelo The Secret Teachings of All Ages. Ovaj obiman rad enciklopedijskog karaktera, kako što i sam naslov implicira, obuhvaća niz tema mistične filozofije starog, srednjeg i novog vijeka: Atlantida, Egipatska religija, Hermes Trismegist, antičke misterije, Pitagora, astrologija, simbolizam, magija, alkemija, kabala, tarot, Paracelsus, Rozikrucijansko društvo, masonstvo, mistično kršćanstvo, islam, mitologija američkih Indijanaca. U uvodu ovoga djela Hall je ukratko prikazao cjelokupni razvoj filozofije, počev od Talesa i Anaksimandera, do Nietzschea i Bergsona. Hall smatra da je filozofija proistekla iz antičkih religijskih misterija, koje su čuvale univerzalno transcendentalno znanje. Misterije su se čuvale u tajnim društvima, čiji su članovi bili obvezani na zavjet šutnje. Jezik misterija jest govor simbola; svaki je oblik postojanja stoga simbol božanske aktivnosti. Sukladno tomu, unutar raznih amblemskih figura, alegorija i drevnih rituala skriva se tajno učenje u vezi misterija života, koje se sačuvalo kroz vjekove, prenošeno kroz stoljeća pomoću pripadnika malih skupina iniciranih.
{rokbox}media/images/historiografija/hall/manly_p_hall_v2.jpg{/rokbox}
Djelo The Secret Teachings of All Ages nadopunjeno je slijedeće godine radom Lectures on Ancient Philosophy. Ono je nastalo kao komentar i proširenje Hallova magnum opusa. U njemu se posebna pažnja poklanja neoplatonizmu, antičkom kršćanstvu, te nekima od tema već zastupljenih u prethodnom radu.
Godine 1934. Manly P. Hall je utemeljio Društvo za filozofska istraživanja (Philosophical Research Society), s jednostavnim ciljem stvaranja jednog univerzalnog bratstva, u kojem će se naći svi ljubitelji mudrosti. Ovo Društvo djeluje i dandanas. Njegova djelatnost obuhvaća širok spektar predavanja, seminara, radionica i performancea o filozofskim temama, a u sklopu ovog Društva se nalaze također i knjižara i biblioteka. Knjižnica Društva je nastala od privatne kolekcije knjiga Manly P. Halla. Sjedište Društva se od samog početka nalazi u Los Angelesu, i ono je već desetljećima mjesto gdje se proučavaju sve duhovne tradicije. Programi Društva naglašavaju potrebu integriranja filozofije, religije i znanosti u jedan jedinstveni sustav obrazovanja.
U mnoštvu djela koje je Hall za života objavio, osobito se ističe serija knjiga pod skupnim nazivom The Adept Series PRS. Ova zbirka od 12 svezaka obuhvaća ezoterijske tradicije antičke Grčke i Rima (radovi The Initiates of Greece and Rome i Mystics and Mysteries of Alexandria); Zapadne tradicije (Orders of the Quest – The Holy Grail, Orders of the Great Work – Alchemy, Orders of the Universal Reformation – Utopias, Masonic Orders of Fraternity, America's Assignment with Destiny); Istočne tradicije (The Light of the Vedas, Arhats of Buddhism, The Sages of China, The Mystics of Islam i Venerated Teachers of the Jains, Sikhs and Parsis). Velik broj djela Manly P. Halla edukativne je naravi i obuhvaća razne preglede – života i djela raznih filozofa, te raznih tradicionalnih religijskih sustava. U ovakve također spadaju djela poput Pathways of Philosophy, Twelve World Teachers ili Sages and Seers. Jedna od knjiga pisanih u sličnom stilu kao Secret Teachings of All Ages jest djelo The Phoenix, s podnaslovom An Illustrated Review of Occultism and Philosophy (Ilustrirani pregled okultizma i filozofije).
Zbog svojeg doprinosa promicanju masonskih ideja, godine 1973. Manly P. Hall je promoviran u 33., najviši stupanj, unatoč činjenici da tijekom života nije pripadao nijednoj masonskoj loži. Ovo priznanje je dobio zbog niza knjiga napisanih o filozofskim osnovama slobodnog zidarstva. Mnogi su ljudi štovali ovog čovjeka, zbog mnogih razloga. Iako je raspolagao ogromnim enciklopedijskim znanjem, s poštovanjem se odnosio i prema običnim ljudima, nikad ne namećući svoje filozofske stavove. Od poznatih mističnih filozofa rođenih na prijelazu stoljeća, on je posljednji napustio ovaj svijet, 1990. godine.


On line knjigu na engleskom - The Secret Teachings of All Ages - možete pogledati ovdje ->