Hermetizam Portal uređuje skupina ljudi raznih dobnih skupina sa sličnovrsnom interesnom sferom proučavanja misterija.
Zajedničko svima uključenima u ovaj projekt je činjenica da su se u određenom trenutku života zapitali vječna ljudska pitanja: Tko sam ja? Što je moje istinsko biće? Zašto sam ovdje?
Tim pitanjima je sve započelo. Svaki od nas za sebe je postao tragalac za istinom.
Ovaj portal je informativne naravi i ne predstavlja nikakvu organizaciju, Red ili grupu, kao što iza njega i ne stoji nikakva organizacija, Red ili interesna grupa.


Čime se bavi ovaj web portal
Ideja nam je upoznati ljude s bogatstvom zapadne duhovne i misterijske tradicije. Ukazati na činjenicu da ona postoji, da je izuzetno vrijedna i zanimljiva.
Potaknuti ljude na razmišljanje o istinskim vrijednostima naše civilizacije i epohe.
Pokazati najzanimljivije članke iz raznih knjiga i drugih spisa zapadnih misterija.
Želja nam je prezentirati bogatstvo i širinu duhovne misli zapada, njegovu ljepotu i avanturu koja leži u njegovom istraživanju. Time ne želimo reći kako su druge misterijske tradicije pogrešne, nego da uopće nisu kompatibilne sa zapadnim umom i načinom života. Zapad ima drugačiju kulturološku tradiciju, drugačije simbole, drugačije vrline, drugačije oblikovane koncepte Boga, drugačije pristupe. Riba ne može letjeti zrakom, niti ptica može dugo opstati pod vodom. Svaka duhovna kultura je vrijedna i u svakoj ima neke ljepote, ali mi, ovdje, trebamo istražiti naše vlastite duhovne i misterijske korijene.
Također bi smo željeli ohrabriti tragaoce da uvijek iznova iskustveno propituju sva znanja koja sakupe te da svako malo pokušaju verificirati ispravnost stvorenih stavova i pristupa uspoređujući ih s harmoničnim zakonitostima prirode koji su vidljivi svugdje oko nas.

Što ćete pronaći ovdje
Naš naglasak je na unutarnjoj potrazi za samim sobom. U potrazi za istinskim uvidom, spoznajom, kako su je učili i naučavali rani korijeni kršćanstva i antički izvori.
Proučavanje misterijskih tradicija i njihovih učenja dat će nam ključeve i znanja koja nam u tome mogu pomoći.

Što nećete pronaći ovdje
Ovdje nećete pronaći bilo kakve duhovne ili misterijske prakse, inicijacije ili rituale.
To prepuštamo stvarnim misterijskim redovima, koji to mogu ispravno prenijeti.

Suradnja s nama
Imate nešto zanimljivo vezano uz zapadnu mističnu tradiciju što bi željeli objaviti kod nas? Ukoliko bi sadržaj bio kvalitetan i odgovarao našem profilu portala, rado ćemo ga objaviti. Najviše nas zanimaju vaši autorski tekstovi kao i prijevodi stranih kvalitetnih autora. Područja koja nas zanimaju su ponajviše: Hermetizam, Kabala, rani Gnosticizam, Slobodni Zidari, Ruža i Križ, Martinizam, Stari Egipat i slično. Nećemo uzimati u obzir sadržaje vezane za Thelemu, neognosticizam, crnu magiju i sl. budući da se ovaj portal ne bavi tom tematikom.
Svi zainteresirani budite slobodni javiti se na naš kontak.