Jedan od zanimljivih manje poznatih tekstova na temu Ruže i Križa je "Ogledalo mudrosti pripadnika Ruže i Križa" napisan 1616. od strane Daniela Moglinga pod pseudonimom Theophilus Schweighardt i prvi puta publiciran 1617. Ovdje vam predstavljamo naslovnu stranu.

Na vrhu slike piše "pod sjenom tvojih krila" te četiri slovno ime Boga JHVH koje se ponavlja tri puta. Odmah ispod toga stoje dvije muške figure jedna u stavu molitve (ORA), a druga u radu s metalima na nakovnju (LABORA).
Tekst s desne strane kaže: "Ovdje su jasno razjašnjene vještine cijeloga svijeta, sva umjetnost i znanost u isto vrijeme. Ali prvo traži kraljevstvo nebesko, a tada kontempliraj ove stvari i pažljivo sve zabilježi." Adept je tada opomenut tekstom na lijevoj strani da ne gleda samo prema van u čuda prirode nego također da gleda unutar sebe, "Ukoliko razumiješ i slijediš moje osjećaje, nikad nećeš željeti nešto drugo i poput mene bit ćeš zadovoljan i tražiti malo od patnji svijeta. Ja znam kako sebe održati u ovome i niti novac niti dobra neće mi nedostajati."
Malo više dolje dvije ženske figure su postavljene u niše jedna nazvana PHYSIOLOGIA, a druga THEOLOGIA.
Physiologia predstavlja duhovne transformativne sile koje djeluju u ljudskoj duši iz naše tjelesne prirode. Ona drži krilato plameno srce u svojoj desnoj ruci i tri simbola – Ružu, pero za pisanje te latinski križ, dok iznad nje stoji izjava "Ovo držim za moju zračeću sreću."
Njezina opozicija Theologia, predstavljajući duhovnu silu koja djeluje odozgo prema ljudskoj duši, drži srce koje u sebi nosi prvu i posljednju stvar, Alphu i Omegu, A i Z, Aleph i Tau, alkemijski AZOTH, dok u svojoj lijevoj ruci drži ravnalo i kompas s natpisom "Umjetnost prirode", a iznad nje je napisano "Božja riječ koja ostaje u vječnosti".
U sredini ispod naslova knjige je tabla s kompleksom simbola u centru gdje je križ okružen vijencem ruža s riječima "Ja sam primijenjen u ovome". S njegove lijeve strane je kriptična primjedba "Gledaj čitaoče ono što stoji ispred tvojih očiju. Ovo je moja istinska prividnost, moj život i cijeli moj položaj, putem čega će moje ime biti znano. U ovome znaku je moje ime".
Ispod, otok se uzdiže iz mora neukih mišljenja i beskorisnih spekulacija, dok je iznad toga brod krenuo na svoj kurs prema Ruži i Križu, a vodi ga božja ruka koja drži anđeoska krila.
Na bazama dvaju stupova nalazimo napisano, lijevo: "Ukoliko ne razumiješ moje istinsko učenje, nikada nećeš razumjeti neku drugu knjigu", desno: "Objasnio sam to tako jasno i postavio pred tvoje oči s figurama".