Često postavljanja pitanja

Koje je vaše mišljenje o knjizi "Da Vincijev kod" i knjizi "Isus je živio u Indiji"?
Da Vincijev kod, od pisca Dan Browna, tvrdi kako je Isus za suprugu imao Mariju bludnicu, te da je s njome imao djecu čija loza se uobličila u Merovinšku dinastiju; to sve povezuje s Katarima i svjetskim zavjerama. Cijela stvar je nekoliko godina ranije objavljena u knjigama "Hiramov ključ" i "Rex Deus" od drugih autora.
S hermetičke točke gledišta to je jednostavno fikcija. Nema apsolutno nikakve veze sa stvarnim događanjima u Isusovu životu niti s duhovnim misterijima vezanih uz njega.
Knjiga "Isus je živio u Indiji" je također potpuna izmišljotina, bez ikakvih dokaza, koja na indicijama stvara novi mit i dobru zaradu.

Tko je bio i što je uspostavio Aleister Crowley unutar ezoterije?
Ne znamo. Ne bavimo se time.
Niti jedna stvarna i relevantna Hermetičko-ezoterna organizacija se ne bavi radovima Aleistera Crowleya.

Kakav odnos ima zapadna misterijska tradicija prema Crkvi i Kršćanstvu?
Svaki red ili organizacija ima neki svoj stav i odnos.
Smatramo da je vrlo kvalitetne odgovore po tome pitanju dao Eliphas Levi u svojoj knjizi "Velike Tajne".

Kakve su razlike ili sličnosti između Yoge i istočnih tradicija u odnosu na hermetizam?
Hermetizam ima svoju tradiciju koja se temelji na zapadnim misterijima starog Egipta i antičke Grčke. Yoga i istok nemaju nikakve veze s njime.

Kako prepoznati sektu kod duhovnih organizacija ili učitelja?
Svojstva neke sekte se prepoznaju po tome što ona najčešće obavezuje svoje članove da se odvoje od svog obiteljskog i socijalnog okruženja, što sa sobom povlači razne drame koje su nam već poznate.
Drugo, sektu vodi "guru", koji je doživotno samoprozvani "Najviši vođa".
Treće, zahtjeva se od članova neke sekte da dobar dio svojih materijalnih dobara prepuste njoj, najčešće s ciljem da se financira pretjerani životni stil gurua ili organizacije.
Konačno, svaka sekta pokušava svoje članove indoktrinirati i tako utjecati da je više nikada ne mogu napustiti.

U ezoternim učenjima često se nailazi na simbol pentagrama, možete reći nešto više o tom simbolu?
Pentagram je simbol kojeg su ljudi koristili od najranijih vremena. Ima mnoštvo značenja i ima o njemu mnoštvo nivoa ezoternog znanja.
Pentagram u osnovi predstavlja 4 elementa u čovjeku, koji kada su u harmoniji stvaraju mogućnost za pojavu petog elementa kojeg nazivamo duh ili eter. Ujedinjenje svih pet elemenata simbolizira ljudsku svijest. Svijest kao svjetlost.
Pentagram se u gotovo svim starim tradicijama povezivao s planetom Venerom, jutarnjom zvijezdom plavog odsjaja. Tu zvijezdu su stari mudraci vidjeli kao onu s 5 krakova. Zanimljivo je da je životinja koja se poistovjećivala s Venerom bio egipatski bik Apis. Apis pripada najranijim egipatskim svetištima Memphisa i bio je prikazivan s dijamantnim svjetlom među svojim rogovima, svjetlošću svijesti.

Može li se učiti i napredovati na ezoternim i hermetičnim putovima bez pripadnosti nekom Redu ili Bratstvu?
Učiti se može uvijek svašta. Napredovati NE.
Da objasnimo to na jednom primjeru. Neki čovjek ima smisla za elektriku i želi biti električar. No, ne želi završiti školu za električara. Prije ili kasnije strest će ga struja (što može biti izuzetno opasno po njegovo zdravlje), jer nije imao adekvatnu edukaciju.
Samoukost ne postoji kod ezoternih i hermetičnih putova.