Amenhotep IV (Ehnaton) - Predmet ovog psihoanalitičkog nacrta živio je u četrnaestom stoljeću prije Krista, - prije gotovo 33 stoljeća. On je posljednji Egipatski vladar svoje, osamnaeste, dinastije. Sa deset godina došao je na prijestolje i osamnaest godina kasnije je umro. Za vrijeme tog relativno kratkog intervala, proveo je fenomenalnu revoluciju stanja čitave zemlje kojom je vladao, te ostavio neizbrisiv trag u duhu onoga vremena. Povrh svega, kontrast između njegove i vladavine njegovih prethodnika je toliko ekstreman, da sasvim sigurno postoje vrlo jaki utjecaji koji su uvjetovali toliki odmak od kraljevske tradicije. Nasreću, dokumenti otkriveni prošlog stoljeća (ploćice u Tell-el-Amarna, u Egiptu, 1880 godine) daju detaljne informacije o tim utjecajima koji su oblikovali karakter ove izvanredne osobe. Otkrivene činjenice govore kako je Amenhotep IV vladao pod nesvjesnim psihičkim konfliktima sličnima onim otkrivenim od strane psihoanalitičara među modernim ljudima.
Za ovog drskog mladića, kralja, idealista i sanjara se izvješćuje da je bio opčinjen halucinacijama. Unatoč tome, u svjetlu njegovog života i njegovog odmjerenog rasta mentalne snage, pretpostavka da je patio od epilepsije čini se neodrživom. Puno važnije i u samoj srži su činjenice koje se odnose na Ehnatonove odnose sa roditeljima. Te su činjenice dovoljno jasne i poznate za izradu moguće psihoanalitičke interpretacije. Kraljev stav prema roditeljima otkriva naročitu analogiju sa situacijom koju psihoanalitičari nazivaju Edipovim kompleksom - potisnutu mržnju prema ocu i nesvjesnu vezanost za majku. Njegova prenaglašena monogamija, u doba kada su njegovi prethodnici gotovo jedinstveno održavali velike hareme, njegova lojalnost djevojci koja je izabrana za njega dok je još bio dijete (čime je bio oslobođen nužnosti osobnog izbora koji bi u njegovom slučaju bio vrlo težak ako ne i nemoguć) su samo neke od posljedica njegovih podsvjesnih konflikata.
Od samog trenutka uznesenja na prijestolje, mladi kralj se herkulskom energijom bacio na zadatak promjene religioznih i etičkih običaja onoga vremena. Prevladavajući običaji bili su nametnuti od njegovih prethodnika, uključujući, naravno, i njegovog oca. Ne može se smatrati slučajnim da su običaji i ideali koje je njegovao bili snažno povezani s njegovom majkom i jaki predstavnici njezine prirode. Entuzijastični mladi kralj je otišao tako daleko da je kompletno svrgnuo očevog boga, Amona, postavljajući na njegovo mjesto Atona, božanstvo majčinog naroda. Tim drskim potezom izazvao je neprijateljstvo Amonovih svećenika. Čak štoviše, majčinom božanstvu, Atonu, dao je veličanstvenost i autoritet kao niti jednom bogu u Egipatskoj povijesti. Aton nije bio samo bog među bogovima, već jedini pravi bog. Jedini bog.
Istovremeno kralj je dao novi impuls plastičnoj umjetnosti podređujući ga idealima njegove nove religije. Stil umjetnosti koji se raširio pod inspiracijom ovog univerzalnog kralja zbunio je egiptologe, kao i povijesničare umjetnosti. Plastična umjetnost njegovog doba predstavlja čudesan povratak arhaičnim tipovima; stil je karakterističan plastičnoj reprezentaciji koja datira u najraniju eru Egipatske povijesti i ima malo zajedničkog sa stilom koji je prevladao za vrijeme očeve vladavine. Plastične figure tog ranog doba predstavljaju kraljevske osobe koje, prema Egipatskoj tradiciji, vode porijeklo direktno od RÇŽ, božanstva predstavljenog suncem. S druge strane, kult Atona predstavlja isto obožavanje sunca, pod azijatskom formom (kraljeva majka je bila azijatska princeza). Tako je u religioznom i umjetničkom smisu, Amenhotep IV izbacio oca. Nazvao se je "omiljen od Atona" - Ehnaton.
Velika revolucija u religiji, umjetnosti, filozofiji i etici sa nesagledivim posljedicama na budućnost Egipta proizašla je iz kraljevih podsvjesnih konflikata. Dao je podstrijek uzdizanju nove civilizacije, kako blistave tako i kratke.
Kulturalne asocijacije sa Thebom, glavnim gradom, s Amonom, očevim božanstvom, bile su vrlo intimne u ono vrijeme. Novi kralj preselio je na novo mjesto, blizu ušća rijeke Nil - najstarijeg dijela Egipta, koje je nazvao Akhet-Aton (Atonov Horizont), te je uskoro proglasio to mjesto glavnim gradom. Borio se protiv Amonovih svećenika (zapravo te borbe su rezultirale desecima tisuća mrtvih ljudi i snažnim slabljenjem egipta, prim. prev.) i naredio da se Amonovo ime, kao i ime njegovog oca ukloni sa svih zapisa po čitavoj zemlji.
Tako je, umjesto vojne pompe i predstave, ili slave na borbenom polju, vladavina novoga kralja započela eru duhovne ekspanzije i etičkog rasta, filozofske i umjetničke renesanse.
Vladavina Ehnatona jedinstvena je u svjetskoj povijesti. Bio je preteča monoteizma, kako je Flinders Petrie istaknuo, kao i mnogih drugih etičkih načela - prema Weigallu to je bio "izolirani prototip kršćanske vjere".
Revolucionarne inovacije na svim kuturalnim poljima prebrojne su da bio bile ovdje predstavljene; no sve one imaju korijene, također, u podsvijesnim mentalnim borbama.

Ehnaton u homoseksulanom aktu sa Semenkareom Ehnaton obožava sunčev disk

Ehnaton je portretiran kao rana analogija Schreberu. Ovaj faraon je bio opsjednut obožavanjem sunčeva boga Atona. Nadao se kako će tako apsorbirati sunčeve moćne, zaštitničke zrake. Autor sugerira da je ova preokupacija poznata kao poremećaj pasivnih homoseksualnih želja naspram oca. Dokazi za to sugeriraju kako je Amenhotep III, Ehnatonov otac, bio moćan i preokupran.

Ubrzani spiritualni rast je kao svog dvojnika imala je jednako ubrzano fizičko propadanje gospodarske vlasti, što je na kraju progutalo civilizaciju koju je stvorio. Kroz mučne dane tijekom kasnije Ehnatonove vladavine, on je ostao potpuno posvećen svom duhovnom zadatku, ne vodeći računa o nagomilavanju problema. Njegova smrt užurbala je rasprnuće njegovog carstva, te bila signal buntovnim Amonovim sljedbenicima za reafirmaciju. Odmah zatim, religiozno - etički sistem koji je Ehnaton izgradio je nestao jednako brzo kao što je i stvoren.


Preuzeto s:
Psyhoanalitic Eleronic Publishing I
Psyhoanalitic Eleronic Publishing II