Težnja prema besmrtnosti

 

Jupiter, otac bogova. Za njega je znano da je volio i određeni broj smrtnih žena. Jedna od njih je bila Alkmena, s kojom je začeo Herakla (Herkules). Iskoristivši drijemež svoje supruge Junone, držao je dijete na njezinim grudima, time mu omogućivši da pije mlijeko besmrtnosti. Božica se trgnula iznenađena, posipavši mlijeko po nebeskom svodu. Kapi mlijeka su se odmah pretvorile u zvijezde. Ovo porijeklo Mliječnoga puta je u prvom stoljeću poslije Krista dao Gaius Julius Hygienus, knjižničar Augusta Cezara. Ovdje je venecijanac Jacopo Robusti, znan kao Tintoretto, umjetnik visoko rafiniranog dramatičnog senzibiliteta, prikazao vrhunac priče, trenutak iznenađenja. Ležeći na svome nebeskom krevetu od oblaka, gola Junona je trgnuta iz sna. Jupiter, naslikan u rakursu, pruža se dolje prema njoj, dijete je u njegovim rukama. Puti (lat. puttus = dječak) i ptice okružuju dvije glavne figure.
Tintorettov rad inače prikazuje anđele ili svece. U Veneciji je zadobio reputaciju specijalista za prikazivanje kršćanskih čuda, koja predočavaju spektakularne epizode iz Biblije u velikom formatu. Erotske scene paganske mitologije rijetko su element njegovih slika. Tintoretto je bio obasipan provizijama dužnosnika kada je – između 1578. i 1580. – naslikao Mliječni put. Iako ne bi bio mogao zadovoljiti velike zahtjeve publike za svoje radove bez pomoći njegova zaposlena studija, ustanovljeno je ne samo da je Mliječni put od Tintorettove ruke , već da ga je zapravo naslikao dvaput.
Kada je Londonska Nacionalna galerija restaurirala 1972. ulje na platnu dimenzija 148 x 165 cm, rendgenske zrake su otkrile da je prva verzija djela pažljivo preslikana. Originalna verzija je bila obrada iste teme. Međutim, bila je izvedena u puno manje sofisticiranoj maniri, u "rapidnom i odlučnom" stilu tako karakterističnom za Tintorettov rad. Povjesničari umjetnosti su sugerirali da se potencijalni vlasnik Mliječnoga puta promijenio prije nego je rad na slici dovršen. Novi vlasnik nije bio bilo tko, već osoba ovlaštena da traži najviše standarde: Car Rudolf II, koji je odlučio stvoriti novu umjetničku kolekciju.
Slika nije spomenuta u (nepouzdanom) inventaru kolekcije, sastavljene za careva života. Međutim, talijanski pamflet iz 1648. spominje da je Tintoretto napravio "četiri slike bajke" za cara, među njima i "Jupitera koji drži malog Bakha na Junoninim grudima".
Ako pretpostavimo da je pisac pogrešno povezao Herakla s Bakhom, tada je Mliječni put najvjerojatnije bio izložen u carskoj palači u Pragu – iako ne dugo. Budući da je prije kraja Tridesetogodišnjeg rata Prag zauzet od strane Šveđana, čiji su vojnici opljačkali Rudolfovu kolekciju slika, uzevši ih puno sa sobom kada su napustili Bohemiju. U konfuziji, otprilike jedna trećina ulja na platnu je izgubljena.
Originalni izgled Tintorettove slike može se utvrditi iz skice, sada čuvane u Kupferstickhkabinett u Berlinu. Napravio ju je dvorski slikar u Pragu Jakob Hoefnagel. Na njoj se vidi, u donjem dijelu slike, Alkmena, Jupiterova ljubavnica, a okolo nje ljiljani, koji su po nekim izvorima legende izrasli i procvali od kapi Junonina mlijeka koje je palo na zemlju. Ova verzija legende Mliječnoga puta je izdana u Veneciji u bizantijskom traktatu o botanici 1538., nekoliko desetljeća prije nego što je Tintoretto započeo svoj rad. Možda je upravo ovdje on pronašao ekstravagantnu i izuzetno rijetku ikonografiju svoje slike. U svakom slučaju postojala je barem jedna osoba znana slikaru koja je bila upoznata s temom: medalja koju je Tintoretto 1562. izradio za doktora Tomasa Rangonea prikazuje Herakla na Junoninim grudima, kao i zvijezde te ljiljane. Venecijski doktor je već bio naručivao i plaćao čitavu seriju slika od Tintoretta u čast Sv. Marka.
Pretpostavlja se kako je doktor kao dijete bio usvojen od ugledne venecijske obitelji Rangone, i da je upravo zbog te životne činjenice odabrao ovaj motiv za svoju medalju i grb. Najvjerojatnije je upravo za Rangonea Tintoretto naslikao prvu, brzu verziju Mliječnoga puta. Kada je doktor umro 1577., umjetnik je pronašao novoga kupca: Kralja Rudolfa II, okrunjenog 1576. Bez obzira koliko su različiti bili doktor i habsburški kralj u porijeklu i socijalnom statusu, imali su jednu stvar zajedničku: obojica su koristili alkemiju, astrologiju i umjetnost u njihovu pokušaju da ispune svoje aspiracije prema besmrtnosti.

 

 

Umjetnost za monarha

Heraklova legenda je upravo bila prikladna za ukus Cara Rudolfa, budući da je drevni junak već bio dio tradicije obitelji Habsburg. Početkom 16. st. Rudolfov prethodnik Maximilian I sam je sebe slavio kao "Herakla Germanskoga". Polubog koji je zadavio Nemeanskoga lava, istrijebio hidru s više glava te očistio staje Augija pružao je idealni model bilo kojeg tadašnjeg vladara. Rudolf je također volio da ga se portretira kako nosi lavlju kožu i palicu, oboje atributi Herakla. Ovo je bila indikacija carevih političkih ciljeva, pokazujući predanost da slijedi primjer drevnih modela zaštite podanika te osiguravanja mira i reda u Carstvu.
Međutim Rudolf II je otkrio da je vrlo teško održati svoje obećanje. Rođen 1552. kao sin Maximiliana II, okrunjenog Cara Svetoga Rimskoga Carstva u dobi od 24 godine, naslijedio je carstvo koje je bilo duboko podijeljeno i ugroženo od strane Turaka izvana. Vladanje je za njega bilo teško zbog religioznih konflikata, regionalnih svađa i obiteljskih zavada Habsburgovaca. Međutim, za vrijeme svoga života, uspio je održati nestabilnu ravnotežu snaga.
Snažni čovjek od akcije izabran od vladara da simbolizira moć, Rudolf niti u najmanju ruku nije bio takva osoba. 1583. iz Beča se povukao u Prag. Kao depresivni "ekscentrik u carskoj palači", trudio se odagnati zahtjeve koje mu je nametala kaotična okolina. Od neugodnog posla vladanja odmarao se tako što je skupljao vrijedne objekte i umjetnička djela. Biograf umjetnika Karel van Mander je napisao: "Tko želi vidjeti nešto novo morao bi pronaći mogućnost da posjeti Prag i najvećeg živućeg ljubitelja slika i umjetnosti, Svetoga rimskoga cara Rudolfa II, u njegovom carskom boravištu." Tintorettov završetak Mliječnoga puta i Rangoneova smrt 1670. su bili istodobni Rudolfovoj odluci da skuplja slike neposredno. Bio je pogotovo zainteresiran za Dürerove radove. Nakon opsežnog prijepisa s gradskim vijećem Nüremberga, mogao je kupiti Dürerov Oltar svih svetih 1585. Rudolf je također imao naklonost prema venecijskim koloristima i tijekom godina kupio je mnoga djela Ticijana i Tintoretta. Neke slike je dobio kao dar Venecijske Republike, dok je druge kupio preko svojeg ambasadora uz pomoć, pri izboru, Ottavia Strade, službenog antikvara carske kolekcije. Sam Ottavio Strada je po svemu sudeći nabavio Mliječni put za svoga gospodara zajedno s još tri rada.

 

 

Fascinacija enigmom

Umjetničko djelo nije služilo samo pružanju senzualnog ili estetskog zadovoljstva. Da zadovolji cara trebalo je imati auru misterije, skriveno značenje koje može samo inicirani protumačiti. Osobita elitistička naklonost kodiranoj poruci i nagovještajima arkana u umjetnosti i literaturi nije bila neobična u to vrijeme. Ali kultivirana je posebno intenzivno na carskome dvoru u Pragu, gdje je car, prema jednom od njegovih suvremenika, "prezirao uobičajeni život i volio samo ono što je bilo neobično i izvanredno".
Tijekom svojih dužnosti antikvar Ottavio Strada očito je savjetovao umjetnike u vezi nekih detalja koji su se ticali njihova izbora subjekta i razvoja raznih umjetničkih projekata za cara. Davala se prednost "mitologijama" koje su, poput Mliječnoga puta, zastrašivale promatrače kako su kozmos i ljudska psiha međusobno povezani na nekom dubokom i skrivenom nivou.
Na prvi pogled, Tintorettova slika se čini dovoljno laganom za čitanje; njezini različiti elementi proizlaze iz relativno dobro poznatog repertoara. Dva Putija koja zaigrano kruže oko olimpijskih figura nose erotske simbole: Kupidov luk i strelice te plamenu baklju strasti (Jupiterove prema Alkmeni). Druga dva nose lance vjenčanja (između Jupitera i Junone) i mrežu iluzije (čije su snage tako često došle Jupiteru u pomoć). Junonin tradicionalni par pauna vidi se kod njenih nogu.
Kralja bogova prati Jupiterov orao, figura s kojom su se, kao i onom Herakla, Habsburgovci težili poistovjetiti, a koju su odavno uključili u svoj grb.
Međutim, stvorenje u kandžama Jupiterova orla daje nam neke osnove za spekulaciju. Jesu li njegovi udovi u obliku strijela namjeravali sugerirati utjelovljenje munje, Jupiterova tradicionalnog oružja? Ili ono predstavlja raka? Rak je zodijački znak pod kojim se Car Rudolf rodio 18. srpnja 1552. Raspored figura čini se da potvrđuje tu tezu: Rak dolazi između Vodenjaka, predstavljenog na slici Putom s mrežom i Strijelca, čija inkarnacija je ovdje Puto s lukom.
Moguće je da je Tintoretto u sliku integrirao ikonografske detalje horoskopa napravljenog za Rudolfa II od strane slavnog francuskog astrologa Nostradamusa. Rečeno je da i nije baš povoljan – stvarna katastrofa za vladara čija vjera u utjecaj zvijezda na ljudsku sudbinu nije bila ništa manja od one njegovih podanika. On je bio, na primjer, poprilično nesposoban donositi odluke bez konzultacija s astrolozima. U nadi da izbjegne svoju sudbinu propasti i utjecaj magije na realnost koju nije mogao promijeniti, car je odlučio pomaknuti svoj datum rođenja tako da pada u povoljniji utjecaj Bika, znaka pod kojim se smatralo da je rođen rimski Cezar Augustus. Međutim, čini se da smicalica nije previše pomogla Rudolfu. Usamljen, odvojen od svoje moći, umro je 1612. u svome dvorcu u Pragu.

 

Posežući za svemirom

Međutim, Rudolf je bio obožavatelj još jedne okultne znanosti: alkemije. Provodio bi čitave noći u svome laboratoriju, nagnut nad staklenom bocom u kojoj su nad vatrom ključale misteriozne supstance. Ovo je dočekano s negodovanjem u izvještaju poslanom u Firencu od strane ambasadora Toskane, u kojem piše "Car zanemaruje svoje državne dužnosti kako bi provodio vrijeme u alkemijskom laboratoriju i umjetničkim studijima." Vladar je, kao i toliko mnogo njegovih suvremenika, tražio "kamen mudraca", koji nije bio samo sredstvo pretvaranja baznih metala u zlato, nego je činio svog vlasnika besmrtnim.
Tintorettova slika, u kojoj sve kruži oko teme besmrtnosti, može biti interpretirana kao studija o alkemiji. Ona sadrži, na primjer, brojne simbole koji podsjećaju na živopisni jezik "znalca": prima materia, koju su dugim i kompliciranim operacijama pokušavali preobraziti, morala je isprva biti okupana u misterioznoj supstanci zvanoj "Djevičino mlijeko", također znano i kao succus lunariae ili "mjesečev sok". Tijekom ovoga procesa, zemljani dio osnovnog materijala, "žaba", bio je ujedinjen s eternim elementom, "orlom". Strijele koje drže Puti bile su simbol alkemijskog znanja; one često ukrašavaju Rudolfove portrete i grbove. Mliječni put je tako ispunjen poveznicama s alkemijom te bi netko mogao posumnjati da su oni koji su u Veneciji govorili o Tintorettu, slikaru tolikih religijskih slika, kao o "nekromantu" ili čarobnjaku, činili to s nekim opravdanjem.
Prvi pokrovitelj djela, doktor Rangone, bio je, naravno, upoznat s alkemijom, također, kao i većina carskih liječnika. Znanstvenici i šarlatani različitih vrsta u velikom su broju dolazili u Prag u to vrijeme. Nakon što su stigli, bili su sigurni od proganjanja Crkve, koja je bila predana sprječavanju preispitivanja njezinih dogmi. Careva zaštita dopuštala im je da istražuju prirodu i ispituju njezine uzročne posljedice. Većina njih je tražila harmoniu mundi, korespondenciju između ljudskog mikrokozmosa i božanskog makrokozmosa, ili svemira s njegovim zvijezdama i planetama. To su činili djelomično okultnim sredstvima – i pripremali put modernoj znanosti.
Dva matematičara, obojica Rudolfovi dvorski astronomi, uvelike su bili odgovorni za "razbijanje iluzija o svemiru". Prvi, Dane Tycho Brahe, prodavao je magijske napitke pod svojim imenom, ali je također postavio opservatorij u blizini Praga i ustanovio poziciju 777 zvijezda. Njegov nasljednik, Nijemac Johannes Kepler, koji je izrađivao horoskope i napisao "Upozorenje protivnicima astrologije", došao je do važnog otkrića 1605.: "Nebeska mašina je više poput sata nego uzvišenoga bića." Ovo je naglavce preokrenulo tradicionalni pogled na svemir. U Pragu je također Kepler razvio teoriju o astronomskom teleskopu, instrumentu koji bi, u najmanju ruku, omogućio znanstvenicima da istraže daleki Mliječni put. Do tada, sva objašnjenja ovoga nebeskog tijela bila su ograničena nagađanjima koja su postavili antički Grci, ili su uzela oblik mitoloških zapisa istoga porijekla.
Rudolfov patron znanosti i umjetnosti izborio mu je vječnu slavu. "Carska zvijezda sja" je bio moto pun nade koji je za njega smislio Ottavio Strada: "Astrum fulget Caesareum".Korištena literatura:
Rose-Marie & Rainer Hagen: What Great Paintings Say (Tachen, 2000)